Ορφανοτροφείο Βόλου Ορφανοτροφείο Βόλου Ορφανοτροφείο Βόλου Ορφανοτροφείο Βόλου Ορφανοτροφείο Βόλου Ορφανοτροφείο Βόλου Ορφανοτροφείο Βόλου Ορφανοτροφείο Βόλου Κοπή Πίτας 2014
 
 
Ακολουθείστε μας
 
 
 
Τα Νέα μας
[ Αναρτήθηκε την 15/02/2019 ]
Χαιρόμαστε να απαντάμε στις ερωτήσεις των συμπολιτών μας.

Εδώ απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις και είμαστε πάντα στη διάθεση τους για περαιτέρω πληροφορίες


ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ.

Το ίδρυμα ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΒΟΛΟΥ, είναι ΝΠΙΔ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) όπου φιλοξενεί ανήλικα παιδιά από 5 ως 18 ετών. Αποτελείται από το σωματείο της Φιλοπτώχου Αδερφότητος Βόλου, ιδρύθηκε το  1894, τότε που ο εθελοντισμός δεν υπήρχε ως δράση στην πόλη του Βόλου. Σκοπός του σωματείου είναι η παροχή κάθε βοήθειας προς το ίδρυμα για την επίτευξη του κοινωνικού έργου που επιτελεί, το οποίο ως σκοπό έχει την περίθαλψη, μόρφωση, επαγγελματική εκπαίδευση παιδιών (αρρένων-θηλέων)  που αποδεδειγμένα είναι απροστάτευτα και στερούνται οικογενειακής φροντίδας. Τα ανήλικα παιδιά μετά από εισαγγελική παρέμβαση, όπου επεμβαίνει η πρόνοια και πιστοποιεί ότι το περιβάλλον είναι ακατάλληλο να τα επιμεληθεί, λόγω ακαταλληλότητας των δύο γονέων ή είναι ορφανά από έναν ή και δύο γονείς.

Τα παιδιά φιλοξενούνται στο ίδρυμα ως το 18ο έτος τους και φροντίζουμε κατά την αποϊδρυματοποίησή  τους να έχουν αποκατασταθεί. Δεν ξεχνάμε ότι στο χώρο αυτό βρίσκονται χωρίς τη δική τους υπαιτιότητα, φροντίζουμε να τους χαρίζουμε μια ζεστή αγκαλιά «μαμαδένια»…

Παρέχεται ιατρική παρακολούθηση, ψυχοκοινωνική στήριξη, δημιουργική απασχόληση αλλά κυρίως ζεστό και φροντισμένο περιβάλλον, γεμάτο αγάπη, που τα παιδιά το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη λόγω της έλλειψης οικογενειακού περιβάλλοντος.

 Φοιτούν κανονικά σε δημόσια, ιδιωτικά σχολεία, πηγαίνουν φροντιστήριο ελληνικής, ξένης γλώσσας, μουσικοπαιδεία, αθλητισμό κλπ.

  1. ΣΕ ΤΙ ΕΠΙΠΕΔΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ.

Το σημαντικότερο που κατάφερε η διοίκηση είναι η αναγνωσιμότητα της προσφοράς μας και η αγκαλιά από την πόλη στο ίδρυμα και τα φιλοξενούμενα παιδιά. . Τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή, η σταθερή διοίκηση στο πρόσωπο του κυρίου Κωνσταντίνου Θεοδώρου τους γεμίζει ηρεμία. Το σημαντικότερο κομμάτι είναι η μεγάλη στήριξη του δήμου Βόλου, ο οποίος υπό την αιγίδα του διοργανώνει  πολλές δράσεις με σκοπό την ψυχαγωγία των παιδιών αλλά κυρίως την οικονομική μας ενίσχυση. Καθημερινά δεχόμαστε δωρεές υλικών αγαθών αλλά και τον εθελοντισμό των πολιτών μας κι αυτό μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε το έργο μας.

 Είμαστε χαρούμενοι γιατί …..

 ΠΟΣΑ ΑΤΟΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΙΝΑΙ.

Αυτή τη στιγμή το ίδρυμα φροντίζει 21 παιδιά και βρίσκονται σε αναμονή αιτήσεις. Οι ηλικίες τους είναι από 6 ετών ως και 20.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΜΕΡΑΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ.

Το πρωινό μας ξύπνημα ξεκινά από τις 7:00  και κατεβαίνουμε όλοι για το πρωινό  μας, αλλά και να προμηθευτούμε το κολατσιό του σχολείου, λέμε την πιο γλυκιά μας καλημέρα και φεύγουμε για το σχολείο, (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, ειδικό σχολείο). Επιστροφή με τη λήξη του μαθήματος  και τρώμε σε ομαδούλες, πρώτα τα παιδιά του δημοτικού που γυρίζουν πιο νωρίς. Το γεύμα μας πάντα παρουσία της παιδαγωγού ή  της κοινωνικής λειτουργού  και των επιμελητριών, μιλάμε για την ημέρα μας πώς ήταν και συνεχίζουμε με ξεκούραση και διάβασμα ή δραστηριότητες, ανάλογα με το πρόγραμμα του κάθε παιδιού. Το βραδινό μας, μας  βρίσκει όλους μαζί και νωρίς ξεκουραζόμαστε. Τα σαββατοκύριακα ακολουθούμε ένα πρόγραμμα που επιμελείται η παιδαγωγός μας με κοινωνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε μουσεία ή συναυλίες, ακολουθούμε το ψυχαγωγικό πρόγραμμα του Δήμου Βόλου όπου μας φιλοξενούν δωρεάν, φαγητό σε ταβέρνα και πιτσαρία , εκδρομές εκπαιδευτικές και εκτός πόλης κλπ.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΤΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμά μας εδώ και μια δεκαετία επισκιάζουν την λειτουργία του ιδρύματος.

Σήμερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το «σπίτι μας» είναι το οικονομικό. Θα θέλαμε το εργατικό δυναμικό μας να είναι μεγαλύτερο και να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε και τα παιδιά που βρίσκονται σε λίστα, εφόσον το επιτρέπει η δομή μας. Η κρίση στην οικονομική κατάσταση της χώρας, έχει επηρεάσει και το ίδρυμά μας, διότι  οι δωρεές σε χρηματικό ποσό είναι λίγες και μικρές. Το ίδρυμα διαθέτει και κάποια ακίνητα τα οποία είναι νοικιασμένα σε πολύ χαμηλό ενοίκιο, καθ΄ότι δεν έχουν ανακαινιστεί, είναι παλιά ακίνητα από διαθήκες πρίν από το 1980.  Επίσης, πληρώνουμε  Φόρο ακίνητης περιουσίας και το ΕΜΦΙΑ με αποτέλεσμα το μικρό ποσό που μένει, διατίθεται για την …  μισή μισθοδοσία του προσωπικού. Το Ορφανοτροφείο Βόλου από το 2014 δεν έχει πιστοποίηση, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εισπράξει κρατικές επιχορηγήσεις από την πολιτεία. Για να αποκτήσουμε πιστοποίηση χρειαζόμαστε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Σήμερα από οφειλές του ιδρύματος στο ΙΚΑ ανέρχονται στις 210.000,00 ευρώ περίπου, στο Δημόσιο από ΕΜΦΙΑ 120.000,00ευρώ περίπου… Επίσης υπάρχουν οφειλές μισθοδοσίας του προσωπικού, προηγούμενων ετών, ύψους 50.000,00 ευρώ ακόμη, παρότι έχουμε αποπληρώσει ένα μέρος. Το ίδρυμα φιλοξενεί 21 ανήλικα παιδιά  και ο στόχος της διοίκησης είναι να το εξελίξουμε, με βάση τις αντίστοιχες σύγχρονες ευρωπαϊκές δομές πρόνοιας.  

ΕΧΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

Είμαστε χαρούμενοι διότι το ίδρυμα το έχει αγκαλιάσει όλη η πόλη και γενικότερα η Θεσσαλία, φιλοξενούμε 22 ανήλικα παιδάκια με 7 άτομα προσωπικό και δεχόμαστε με αγάπη τη στήριξη της πόλης σε τρόφιμα, ένδυση και βιβλία, επίσης σε δωρεάν μαθησιακή εκπαίδευση (φροντιστήρια, μουσική , άθληση κλπ). Με τη βοήθεια εθελοντών  του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα παιδιά διαβάζουν σε ιδιαίτερο μάθημα, στηριζόμαστε πολύ στον εθελοντισμό και τη βοήθεια των πολιτών. Τα μεγάλα εργοστάσια, οι φορείς, καταστηματάρχες  της πόλης, δηλώνουν  «παρόν» σε κάθε μας κάλεσμα. Το προσωπικό, η διοίκηση και οι εθελοντές φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος

ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΙΔΩΤΩΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.   

 Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολύ τις εισφορές  των πολιτών όχι τόσο σε υλικά αγαθά. Οι καταθέσεις πλέον σε χρηματικό ποσό είναι ελάχιστες  ως μηδενικές…       Για αυτό το λόγο οι πάγιες ανάγκες μας είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν.

ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ ΙΤΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ

Φορέας που συμμετέχει και στην διοίκηση του ιδρύματος, είναι ο δήμος Βόλου, με δύο μέλη στο ΔΣ ώστε να υπάρχει εποπτεία σχετικά με τη νομιμότητα σε θέματα οικονομικά και λειτουργικά. Η συνεργασία μας είναι άριστη, ότι αίτημά μας έχουμε καταθέσει, ανταποκρίνεται άμεσα.

Το αίτημά μας αυτή τη στιγμή είναι …

 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΥ ΕΥΕΛΠΙΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΜΕΣΑ  ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ είναι:

  1.  να αποκτήσει το ίδρυμά μας την πιστοποίηση που έχει χάσει από το 2014 λόγω  δυσχερών οικονομικών συνθηκών.
  2.   Η αποπληρωμή των οφειλών μας από παλαιότερες
  3.  Να εξελιχθεί με βάση τις αντίστοιχες, σύγχρονες, ευρωπαϊκές δομές.

ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΣΡΑΣΕΙΣ.

Η πρωτοβουλία σας, για εμάς είναι αξιόλογη γιατί μέσα από τη δική σας δράση γίνεται γνωστός ο ρόλος του ιδρύματος, που κάποιοι από την τοπική κοινωνία δεν γνωρίζουν. Άλλωστε με την παρουσία σας νιώθουμε κι εμείς ότι υπάρχουν συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι στο έργο μας, που στις μέρες μας βρίσκει πολλά εμπόδια λόγω της οικονομικής κατάστασης…  

ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΑΣ.

ΠΑΝΤΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!!!!! ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΑΣ.

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ. 

Το ίδρυμα είναι ένα κομμάτι της ευρύτερης κοινωνίας της πόλης που ζούμε. Είναι χώρος αγκαλιάς, προστασίας, στοργής, φροντίδας, αγάπης και στήριξης για τα παιδιά που στερούνται τη μαμαδένια τους αγκαλιά χωρίς να το επιλέξουν εκείνα. Ελάτε να μας γνωρίσετε, οι πόρτες του σπιτιού μας είναι ΠΑΝΤΑ ανοιχτές!!!!! Σας περιμένουμε!!!

Σας ευχαριστούμε θερμά για την στήριξη και την ανιδιοτελή σας αγάπη προς τα παιδιά του ιδρύματός μας!!!! Ελπίζουμε στη συνεχή στήριξή σας!!

                             Κώστας Θεοδώρου, Τόνια Γιαννουσά-Νταοπούλου

 
 
 
site created and hosted by